Lyckat matchracingläger

Isen gav med sig till slut och det efterlängtade matchracinglägret kunde äntligen genomföras.

12 seglare i åldern 14-18 år deltog under Martin Strandbergs ledning. Gänget samlades redan fredag kväll för kvällsfika, genomgång av helgens program och häng i klubbhuset. Lite spontanpingis hans också med.

Lördagens väder var förhållandevis milt jämfört med vad vi har vant oss vid denna vinter. På förmiddagen drillades besättningarna i startproceduren för matchracing där ”in gatening” är ett viktigt moment. Värmande lunch i hamn innan det var dags för pass 2 på vattnet. Efter lunch fortsatte träning i startmomentet, spinnaker-sättning och några träningsmatchrace hanns också med. Dagen avslutades med innebandy i Skanörshallen och välförtjänt middag i klubbhuset.

På söndagen var det dags att praktisera alla nya kunskaper i skarpt läge då en riktigt matchracingtävling (Grade 4) genomfördes. Att tävlingen har en sk ”Grade” innebär att seglarna får poäng på den internationella rankinglistan. Till vår hjälp hade vi 2 riktigt erfarna matchracingdomare; Anders Rydlöv och Henrik Eyermann. På startfartyget var Anders Nilsson från MSS seglingsledare för att samla på sig lite praktik.

12 spännande matcher i Round Robin 1 & 2 seglades innan det var dags för finalsegling i bäst av 3. Till final tog sig omutbara Team Otto/Douglas/Ebba från Lerberget och Skanörs Team Arvid/August/Elliot där Team Otto gick segrande ur striden. I matchen om tredje pris möttes Skanörs Team Philip E/Jacob/Ville och Team Philip W/Alexander/Wilma från MSS. Efter två matcher stod det klart att Team Philip E tog bronspengen.

Det var riktigt kul att se hur seglarna utvecklades under helgen och verkligen tog till sig och praktiserade de tips de fick av Martin. Förhoppningsvis vill de segla matchracing fler gånger.

Stort tack till alla funktionärer på vattnet och SBK-föräldrarna som briljant skötte all markservice och såg till att alla seglarna fick tanka ordentligt med energi mellan passen.

Foton: Susanne Thomee, FBK